Araba Neden Hararet Yapar?

Araba Neden Hararet Yapar?

Arabanın hararet yapmasının altında yatan birçok neden olabilmektedir. Ancak genel itibariyle araba harareti, motorun aşırı ısınması durumuyla alakalıdır. Bu durum motorun ciddi derecede hasar almasına ve tamamen arızalanmasına bile sebep olacak bir durumdur. Arabanın hararet yapmasının altında yatan yaygın bazı nedenler vardır. Gelin bu nedenlere hep birlikte bakalım. Öncelikle, soğutma sıvısının yetersiz olması faktöründen bahsedebiliriz. Soğutma sıvısı motorun soğutulması işlevini üstlenen bir sıvıdır ve bu sıvı azaldığında, yeterli miktarın altına düştüğünde sızıntılar meydana gelebilmektedir. Bu da hararetin ilk sebeplerinden biridir. Su pompası arızalanırsa da soğutma sistemi etkili biçimde çalışamaz. Elektrikli soğutma fanları sayesinde radyatör etkili bir şekilde çalışmaktadır. Fanların gösterdiği yetersiz performans aşırı ısınmanın nedenleri arasındadır. Soğutma mekanizmasının ısısını kontrol eden şey termostattır. Termostat doğru şekilde çalışmadığı takdirde soğutma sıvısı motor hattı içerisinde düzgün biçimde dolaşımını sağlayamaz. Sonucunda da motorun aşırı ısınması söz konusu olabilir. Soğutma sıvısının soğumasını sağlayan şey radyatördür. Radyatörün tıkanıp arızalanması soğutmanın derecesi üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Soğutma mekanizmasındaki bağlantı elemanları da kontrol edilmesi gereken bir diğer noktadır. Bu bağlantı bileşenlerinde veya hortumlarda herhangi bir gevşeklik ya da hasar durumu varsa sızıntılar meydana gelebilir. Motorun kafa contası arızalandığı takdirde soğutma sıvısı motor yağına karışacak ve yanma odasına sızacaktır. Aşırı ısınmanın bir nedeni de budur. Soğutma sisteminde oluşabilecek hava cepçikleri de bir hasar durumudur ve sıvının doğru dolaşımını olumsuz etkiler. Son olarak aracın yüksek hızlarda kullanılması ve araçta çok ağır yükler taşınması motorun aşırı ısınmasının en büyük sebeplerindendir. Bu durumların birer defaya mahsus olmasında bir sakınca elbette olmayabilir fakat aracın uzun süre bu zor koşullar altında çalışması, motorun hararetlenmesi anlamında oldukça büyük bir etkiye sahiptir.

Araba Neden Hararet Yapar?

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Arabanın hararet yapması, yani aracın motorunun aşırı ısınması durumu, araçta birçok arızayı beraberinde getirebilen ve tetikleyen bir durumdur. Öncelikle aracın performansının bu durumdan önemli derecede etkilenebileceğini söyleyebiliriz. Bu durum ciddi hasarlara yol açabilecek kritik bir mesele olarak ele alınması gerektiği de unutulmamalıdır. Araba hararet yaparsa ne olur? sorusunda karşınıza çıkacak durumlardan bahsedecek olursak, ilk olarak araba harareti, motor bileşenlerinin hasar almasına neden olabilmesidir. Piston gibi hareketli elemanlar genleşip motor hattına zarar verebilir. Aşırı ısınmanın bir neticesi olarak kafa contası yanabilmektedir. Kafa contası, yanma odasıyla soğutma hattı arasındaki sızmaları engellemektedir. Bu conta yandığında yağ ile soğutma sıvısı karışabilir. Bu da oldukça önemli bir arıza çeşididir. Termostat, radyatör, su pompası gibi önemli bileşenler motorun aşırı ısınması sonucunda ciddi hasarlar alabilmektedirler. Bunların her biri soğutma mekanizmasının önemli elemanlarıdır ve hasar almaları büyük sorunlar oluşturur. Arabada hararet, motorun arızalanmasına sebep olup değişimini mecburi kılabilmektedir. Araba hararet yaptığında bu durum ne yazık ki sürücüleri yolda bırakabilecek istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. Çünkü bu durumda yola güvenli şekilde devam etmek pek mümkün olmayabilir. Son olarak araba hararetinin yanma verimliliğini azalttığını, emisyonları ise artırdığını belirtebiliriz. Aşırı ısınma, motorların zararlı emisyonları daha fazla üretmesine sebebiyet verip çevrede çok kötü etkiler bırakabilmektedir.

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılmalı?

Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılmalı?

Arabanın hararet yapması, motorun aşırı ısınması ile alakalı bir durumdur. Birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilen bu durumun birden fazla sebebi olup, önemli bir arıza çeşidi olduğu da unutulmamalıdır. Bu durum seyir halindeyken yolda kalınmasına sebebiyet verebilmektedir. Peki araba hararet yaparsa ne yapılmalı? Aracın motoru aşırı ısınma durumuyla karşı karşıya kalırsa, yani hararet yaparsa ilk olarak yapacağınız şey, sakince motoru durdurmak ve aracınızı güvenli bir şekilde sağa çekmektir. Bu evrede motorun soğumasına zaman tanımalısınız. Motor kaputunu açmak soğutma işlemi için olumlu bir etki yaratacaktır. Bu aşama aşırı bir dikkat gerektirir çünkü motor bölmesi epey sıcak bir alandır. Bu sıcağa temas etmemeniz can güvenliğiniz açısından önemlidir. Motor yeterince soğuduktan sonra soğutma sıvısı seviyesini kontrol etmeniz mantıklı olacaktır. Bu sıvı seviyesinde herhangi bir düşüklük belirtisi varsa doldurmanız gerekir. Buradaki sızıntıları kontrol etmeniz de önemlidir. Radyatör hortumu ve su pompasına da herhangi bir hasar durumu var mı diye bakın. Bu kontrollerden sonra aracın hararet yapma sebebini hala tespit edilmediyse, aracı kullanmaya devam etmeden muhakkak bir servisle irtibata geçilmelidir. Aracın güvenliğinden şüphe duyulacak belirtiler mevcut ise çekici çağırılıp, aracın bir oto servise götürülmesi makul bir karar olacaktır.

Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılmalı?

Sıkça Sorulan Sorular

Hararet Göstergesi Neden Yükselir?

Hararet göstergesinin yükselmesi arabanın hararet yaptığı yani motorun aşırı ısındığı anlamlarını taşımaktadır. Peki hararet göstergesi neden yükselir? Daha doğru bir ifadeyle bu durumun altında yatan nedenler nelerdir?
Hararet göstergesinin yükselme sebepleri şunlardır:

  • Soğutma mekanizmasında hava cepçiklerinin oluşması.
  • Aracın aşırı yükle ve aşırı hızlarda sıklıkla kullanımı.
  • Hortum ve bağlantı bileşenlerindeki arızalar.
  • Motor kafa contasının arıza durumu.
  • Soğutma fanlarının arızalanıp yetersiz performanslar sergilemesi.
  •  Su pompasındaki herhangi bir arıza.
  • Radyatör tıkanıklığı.
  • Termostatın düzgün çalışmaması.
  • Motorun soğutulması için şart olan soğutma sıvısı seviyesinin düşmesi.
 Bütün bu nedenlerin neticesinde hararet göstergesinin yükseldiğini görülmektedir. Bu ciddi bir sorundur ve acil müdahalesi şarttır. Yolda kalmaya ve motor bileşenlerine zarar vermeye sebep olabilecek bu durumla karşı karşıya kalındığında oto servis desteği almak şarttır.

Araba Harareti Nasıl Düşürülür?

Arabanın hararet yapması yani motorun aşırı derecede ısınması durumu araç açısından oldukça kritik bir arızadır. Bu tür arızalarla karşılaşıldığında genellikle ciddiyetinin farkına varılmayabilir. Oysa arabanın yolda kalmasına sebebiyet verebilecek bu durum acil müdahalesi gerektiren bir sorundur. Böyle bir durumda doğru karar vermek çok önemlidir. Hararet göstergesinin yükseldiğini gördüğümüzde aklımıza gelen ilk soru, araba harareti nasıl düşürülür? sorusu olacaktır. Bu tarz bir durumla trafikte seyir halindeyken karşılaşılabilir. Bu durumda yapılması gereken, trafik nizamını bozmadan arabayı uygun bir yere çekmek olmalıdır. Motorun soğuması için kaput açılıp bir süre beklenmeli ve soğutma sıvısı kontrol edilmelidir. Herhangi bir sızıntı durumu yoksa ve su seviyesi düşükse soğutma sıvısı eklenebilir. Bunun yanında fan, radyatör ve diğer bileşenlerin kontrolü de yapılmalıdır . Çünkü bu diğer parçalardaki herhangi bir arıza da bu duruma neden olabilmektedir. Sorun tespit edilmez ise çekici aracılığıyla bir otomobil servisine araç çekilip, arızanın kaynağı teşhis edilerek uygun onarım çalışmaları yapılmalıdır.